Sunday, 15 May 2011

JENIS MAKANAN

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita
tak boleh makan sembarangan. Hal ini akan menyebabkan terjadinya berbagai-bagai jenis penyakit. Antaranya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan sebagainya.
Hal ini juga merupakan diet Rasullulah SAW. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan bahawa Rasullulah SAW tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya seharian. InsyaAllah sekiranya anda mengikuti diet Rasullullah ini, anda tidak akan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.
 1. Jangan makan SUSU bersama  DAGING
 2. Jangan makan DAGING bersama IKAN
 3. Jangan makan IKAN bersama SUSU
 4. Jangan makan AYAM bersama SUSU
 5. Jangan makan IKAN bersama TELUR
 6. Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
 7. Jangan makan SUSU bersama CUKA
 8. Jangan makan BUAH bersama SUSU cth: KOKTEL

 nampak sodap aje kan.. ^^
CARA MAKAN
 • JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI
 • TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI
 • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM  DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
· Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya... cubalah.....
· Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek....  Akan berpengaruh apabila kita sudah tua nanti.
  · Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
· Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti  oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion, sedangkan dalam ikan mengandung ion. Jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita.

Al-Quran juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:
 · Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangkan penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk. 
· Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais)
   setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
 
· Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar daripada sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) Wassalam...Sama-samalah kita mengamalkannya....
Wallahua'lam
Sabda nabi, Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi  
     kebaikan insya Allah... Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

No comments:

Post a Comment